НИЗ ИГЛЕНИ УШИ

Младен СрбиновскиРепублика Македонија беше педесет години со најзатворени граници во Европа. Побргу ќе се провреш низ иглени уши, отколку низ македонски граничен премин. Македонските гранични премини се провирање низ иглени уши. Џојс „од ништо“ напиша тритомен, хаотичен Уликс во дејствие од едно деноноќие: кога би се провирал низ иглени уши денес, за дваесет и четиричасовен … Има още

Вида Боева, съратничка на Ванче Михайлов: Македонската държава да признае българската си идентичност

10 01 2008 Вида Боева е дългогодишна сътрудничка на Иван (Ванче) Михайлов – от 1963 година – чак до смъртта му през 1990 г. Целият си живот тя свърза с борбата за освобождение на Македония и с битките за запазване на българщината в нея. интервю на Ана Кочева – Добре дошли от Рим! Вие не … Има още

На денешен ден

15 јануари , 1992 година Владата на Република Бугарија ја призна Република Македонија за суверена и независна држава. Бугарија беше првата земја што ја призна Република Македонија. ЖЕЉУ ЖЕЉЕВ: Како Борис Јелцин ја признал Македонија Как България призна Македония

Мара Бунева и нејзината порака

  “Историјата нема  само светли страници“ – Мара Бунева.  Деновиве, веќе традиционално, повторно врева и разногласие по повод годишнината од атентатот на српскиот “државен чиновник”, правниот советник во Скопската жупанија Велимир Прелиќ, врз кого, како потсетување за оние кои не се во тек на серијалот “Атентат на кејот на Вардар”, пукаше Мара Бунева. И за … Има още

Macedonia before 1944

Христо Татарчев

Од Википедија, слободна енциклопедија Д-р Христо Татарчев (16 декември 1869, Ресен – 5 јануари 1952, Торино, Италија) е основоположник и претседател на Македонската револуционерна организација во Солун. Основно образование завршил во родниот град. Шести клас на гимназијата завршува во Пловдив. Поради конфликтот со школските власти како претседател на друштвото на учениците во гимназијата не му било … Има още